Marion Schmäh, Praktijk voor Healing, AmsterdamBloemen03banner

IMG60852Meditatie

Meditatie is een middel om de geest te transformeren. Het is een techniek die concentratie, helderheid, emotionele positiviteit en een rustig zien van de ware aard van dingen aanmoedigt en ontwikkelt.

Door je bezig te houden met een bepaalde meditatiebeoefening leer je de patronen en gewoonten van je geest te zien, en de beoefening biedt een middel om nieuwe, positievere manieren van zijn te cultiveren. Met regelmatige beoefening en geduld kunnen deze voedende, gefocuste gemoedstoestanden zich verdiepen in diep vredige en energieke gemoedstoestanden. Dergelijke ervaringen kunnen een transformerend effect hebben en kunnen leiden tot een nieuw begrip van het leven. De basis van alle meditatie is het cultiveren van een kalme en positieve gemoedstoestand.

De technieken van meditatie zijn heel eenvoudig. Erover lezen is echter geen vervanging voor het leren van een ervaren en betrouwbare leraar. Een docent kan je begeleiden bij het toepassen van de techniek en het omgaan met moeilijkheden. Misschien wel het belangrijkste is dat een leraar de aanmoediging en inspiratie van zijn eigen voorbeeld kan bieden

Voorbereiding

Als je gaat zitten om te mediteren, moet je je meditatiehouding zo aanpassen dat je met een rechte rug zit, meestal zittend op een kussen en waarschijnlijk in kleermakerszit. Als dit niet gemakkelijk is, kun je in een stoel zitten. Dan sluit je je ogen, ontspan je en stem je af op hoe je je voelt.

Het is belangrijk om gevoelig te zijn voor je ervaring. Want dit is waar je mee werkt in meditatie. Het is een goed idee om wat tijd te nemen om rustig te zitten voordat je aan een meditatie begint, om te vertragen en te ontspannen. Een beetje strekken kan ook helpen.

Zet je klok op het gekozen aantal minuten, check de klok, leg hem naast je neer en kijk er niet meer naar. Nu pauzeer je even om na te denken over het feit dat je gaat mediteren, dat je jezelf de kans gaat geven om je geest te ontwikkelen.

Vervolgens richt je je aandacht op je meditatieobject. Het meditatie-object kan zoiets zijn als de vlam van een kaars, een mantra, de beweging van de adem of aandacht op bewustzijn zelf. Sluit nu je ogen zodat je niet afgeleid wordt door dingen die je ziet en probeer je aandacht bij het meditatie object te houden, houd je intentie gericht op het meditatieobject en op niets anders. En als je gedachten afdwalen, breng je ze geduldig en liefdevol terug naar het object van meditatie. Opnieuw en opnieuw.

Je probeert alles wat er in je hoofd opkomt zo snel mogelijk te zien, het te herkennen als de afleiding die het is, en het los te laten. Dan breng je je aandacht terug naar het object van meditatie. Zo oefen je om je aandacht zo lang en vaak mogelijk bij het meditatie object te houden. Hier en nu. Je gaat zitten met je ogen dicht en probeert je aandacht ergens op te richten en los te laten wat er in je opkomt. Elke dag.

Meditatie vermindert stress, verbeterd slaap en gezondheid. Minder stress, beter slapen en ontspannen zijn kan een prettige bijkomstigheid zijn van meditatie, maar wanneer je begint met mediteren is het zeker niet zo dat je dit per definitie direct ervaart. Integendeel, mediteren vergt inspanning en discipline, kan confronterend, saai of irritant zijn en het is in het begin echt oncomfortabel voor je lichaam als je maar lang genoeg zit. Je moet het gewoon zelf doen. Door heel goed te leren kijken. Van binnenuit.

Het is niet denken maar je geest ervaren in het hier en nu. Dan zie je dat alle dingen waaraan je je vastklampt vergankelijk zijn, dat ze eigenlijk geen intrinsieke waarde hebben, geen zelf, en dat je eraan blijven vasthouden alleen maar leidt tot lijden.

Het is in een schone en heldere geest, vrij van verlangen, dat je diepe liefde kunt ervaren naar alle wezens. Een liefde die van niets afhankelijk is, vrij is van voorwaarden of eisen en daarom niets terug wil, in tegenstelling tot de alledaagse liefde waarmee we vertrouwd zijn.

Vanuit die liefde kun je ook onwankelbaar mededogen ervaren voor alle wezens. En cultiveer je een diep verlangen om te helpen waar mogelijk. Op deze manier is meditatie de weg naar een langzame transformatie in jezelf en in de wereld.

Meest recente berichten

Meditatie

Het keelchakra

De tuin van het licht

Het vierde chakra

Het Solar plexus chakra

Het Sacraal chakra

Het Wortelchakra

Energie

De zeven chakra's

Een open deur

I call upon a miracle

Healing, een alternatieve begeleiding bij borstkanker

Eer je intuïtie

Nieuws

tel: 06 • 27244389
e-mail:
info@marionschmaeh.com

PRAKTIJKADRES

CONTACT

DISCLAIMER

Copyright © Marion Schmäh 2015

Marion Schmäh
Willem Schoutenstraat 42/2
1057DN Amsterdam

m i h
Mail1Skype1
item10