Ieder van ons verlangt ernaar, bewust of onbewust, de verschillende aspecten van onze persoonlijkheid op steeds meer niveaus met elkaar te verbinden. Dit proces kan je bewust ondersteunen en psychosynthese is daar een goede manier voor.

Roberto Assagioli, de grondlegger van psychosynthese, zag in dat we niet alleen pijnlijke, moeilijke of beschamende herinneringen uit de kindertijd onderdrukken, maar vaak ook ons verlangen naar iets groters verborgen houden, onze talenten, vermogens en gaven. Psychosynthese gaat zowel over het herstellen en helen van de gewond geraakte delen van onze psyche als over het blootleggen en tot wasdom brengen van ons enorme potentieel als mensen.

In de begeleiding kijken we naar de mens vanuit gezondheid en potentieel en niet vanuit ‘ziekte’ en gebrek. De therapeutische relatie is van groot belang. Veel van onze grootste pijn werd in het verleden veroorzaakt doordat we niet gezien zijn in wie we werkelijk zijn. Echt gezien worden door een ander kan de weg terug zijn naar heelheid.

Wat doen wij in een Psychosynthese Therapie?

In de therapie richt ik me op de wil en het zelfhelend vermogen van de persoon die ik begeleid. Psychosynthese gaat ervan uit dat jij de bron bent van alle informatie die nodig is voor je proces, dat jouw Zelf fungeert als een innerlijke gids en heler, die richting geeft aan je intuïtie, wijsheid en aan de kracht van je wil. Leren vertrouwen op de ontplooiing van je eigen proces is een belangrijk aspect van de therapie.

De begeleiding vindt doorgaans plaats in de vorm van een gesprek, vaak gecombineerd met meditaties, visualisaties, lichaamswerk en het werken met ‘deelpersonen’, zoals het in psychosynthese wordt genoemd. Daarnaast maak ik in mijn begeleiding graag gebruik van stilte.